Skip to main content

Fusie tussen Nexum (België) en Proacteur (Denemarken)

By 29/01/2020november 30th, 2023News

L’Echo, le 29 janvier 2020. Michel Lauwers.

Het Belgische trainings- en veranderingsadviesbureau Nexum heeft een fusieovereenkomst gesloten met de Deense concurrent Proacteur. De twee bedrijven hebben een nieuw bedrijf opgericht, Nexum Group, dat ze in België hebben opgericht met de hulp van een lokale financiële partner: Profinpar. Dit Belgische investeringsfonds, dat een veertigtal ondernemers-investeerders verenigt, heeft een belang van 33% genomen in de nieuwe entiteit. De oorspronkelijke aandeelhouders van Nexum en Proacteur delen de rest, waarbij de eerste meer aandelen bezit dan de tweede om de machtsverhoudingen te weerspiegelen. “Maar dit is een fusieovereenkomst tussen gelijken”, benadrukt Dimitri de Failly, partner bij Profinpar.

Enkele jaren geleden tekenden de twee kantoren een samenwerkingsovereenkomst met Prosci, een Amerikaans bedrijf dat een methodologie heeft ontwikkeld voor het managen van verandering binnen bedrijven. Six Sigma wordt erkend als de wereldstandaard voor kwaliteitsmanagement,” legt Dimitri de Failly uit, “en Prosci is het equivalent van Six Sigma voor veranderingsmanagement.

Prosci werkt via partnerschappen met regionale exclusiviteit. Zo heeft Nexum een klantenbasis in veranderingsmanagement opgebouwd in België, Frankrijk, Zwitserland, het Groothertogdom en Marokko, terwijl Proacteur hetzelfde heeft gedaan in de Scandinavische landen.

De twee bedrijven bundelen hun krachten en teams (35 consultants en coaches bij Nexum, 15 bij Proacteur) en genereren synergieën. De kapitaalsverhoging na de toetreding van Profinpar tot de ronde tafel zal hen helpen om hun nieuwe doelstelling te bereiken, namelijk het machtigste adviesbureau in veranderingsmanagement worden in de bestreken regio’s.

De nieuwe groep zal worden geleid door Caroline Morck Jensen, die eerder partner was bij Nexum. Ella heeft de Deense nationaliteit: een dubbele status die haar voorbestemd heeft gemaakt voor deze nieuwe rol.

M.Lw.