Skip to main content

Mid Finance verlaat Profinpar om samen te werken met Meilleurtaux

By 08/03/2023november 29th, 2023News

L’Echo, le 8 mars 2023. Michel Lauwers.

De Waalse kredietmakelaar zal verder groeien binnen de Franse Meilleurtaux groep, in zijn eerste internationale activiteit.

De Waalse krediet- en verzekeringsmakelaar Mid Finance verlaat de Profinpar-holding om deel uit te maken van de Franse Meilleurtaux-groep. Mid Finance, opgericht door Michel David in 2007, is gevestigd in Fléron en biedt consumentenkrediet, hypotheken en verzekeringen aan. Vorig jaar boekte het bedrijf een omzet van ongeveer €10 miljoen, een stijging van 33%, en het heeft 34 mensen in dienst. Het bedrijf is de afgelopen drie jaar in omvang verdubbeld.

Profinpar, een holding voor ondernemers-investeerders, werd in 2018 de grootste aandeelhouder van het bedrijf. Het heeft de groei van het bedrijf vijf jaar lang ondersteund. Het draagt nu over aan Meilleurtaux, dat een breder scala aan activiteiten heeft. Hoewel het bedrag van de transactie niet bekend is gemaakt, praat de markt in termen van zo’n €70 miljoen. Dit is genoeg om een mooie meerwaarde te genereren voor Profinpar en haar oprichter, die aandeelhouder bleef.

Meilleurtaux biedt financiering, verzekeringen en beleggingen aan particulieren. Het bedrijf heeft de ambitie om op deze gebieden de marktplaats bij uitstek te worden “ten dienste van de Fransen en hun koopkracht”. Mid Finance is de eerste overname buiten Frankrijk. “Deze operatie markeert de eerste stap in de Europese ontwikkeling van Meilleurtaux”, benadrukt voorzitter Guillaume Autier.

Meilleur Taux werd opgericht in 1999 en is sinds 2020 in handen van het Amerikaanse investeringsfonds Silver Lake. Silver Lake bezit 95% van het bedrijf en de managers en bestuurders delen de rest.

 


Vijf vragen aan Guillaume Autier, voorzitter van Meilleurtaux

Waarom bent u uw internationale expansie in België begonnen?

We hebben gekeken naar verschillende geografische gebieden met het idee om een speler te vinden die vergelijkbaar is met ons. Onze beslissing was om niet in België te beginnen, maar met Mid Finance, waarvan het model zeer vergelijkbaar is met dat van Meilleurtaux. Net als wij is Mid Finance aanwezig in verschillende business lines, met effectieve cross-selling daartussen. Het bedrijf is ook sterk ontwikkeld op het web, onderhoudt diepgaande professionele relaties met tal van partners en hanteert een phygital-model (fysiek verkooppunt met een digitaal pad, noot van de redactie). Mid Finance staat heel dicht bij ons.

Is dit het begin van uw Europese carrière?

We zijn nogal opportunistisch. We willen niet tegen elke prijs een overname doen in Duitsland of Spanje, maar als we een speler vinden die op ons lijkt en met wie we synergieën kunnen genereren, en waar we ook iets voor kunnen betekenen met ons platform en onze datakennis, dan kunnen we die kans grijpen. We hebben de tijd en de capaciteit.

Verwijst “capaciteit” naar Silver Lake, jullie aandeelhouder van de afgelopen drie jaar?

Natuurlijk, dat is een van de elementen. Mid Finance is onze derde overname sinds het fonds aandeelhouder is. In 2021 kochten we twee Franse spelers, Active Assurance en Mesplacements.fr, met de steun van onze aandeelhouder. Voor Mid Finance zal dit niet nodig zijn, aangezien we de operatie uit eigen middelen zullen financieren.

Wat betekent Meilleurtaux in termen van banen en omzet?

Er werken ongeveer 2.500 mensen voor ons in Frankrijk, inclusief degenen die namens ons werken via een netwerk van franchiseagenten. Zij vormen ongeveer de helft van ons personeelsbestand. We hebben hubs in Parijs, Reims, Lille, Le Mans, Le Havre en Aix-en-Provence en 360 verkooppunten (agenten). We publiceren onze verkoopcijfers niet, maar de afgelopen zes jaar hebben we een organische groei van gemiddeld 20% per jaar laten zien.

Zal Mid Finance met uw steun uitbreiden naar Vlaanderen?

Ja, dat is een van de groeimotoren die we hebben geïdentificeerd. We moeten nog een merkstrategie voor deze markt definiëren. Andere hefbomen voor groei van Mid Finance zijn de voortzetting van het bedrijfsmodel met verticale business lines, optimalisatie van het klanttraject en synergieën met het technologieplatform en de datatools van Meilleurtaux.