Skip to main content

Welke toekomst voor mijn kmo?

By 02/12/2020november 29th, 2023News

Octobre 2020. Profinpar.

Het is algemeen bekend dat veel van onze bedrijven kleine en middelgrote familiebedrijven zijn die in handen zijn van managers van zestig jaar en ouder. Deze managers, die overwegen een stapje terug te doen, stellen zich natuurlijk vragen over hun toekomst en die van hun bedrijf, vooral als hun erfgenamen (de “volgende generatie”) niet beschikbaar zijn om het over te nemen. Volgens onze ervaring en de statistieken komt het niet vaak voor dat je een opvolger vindt die zowel competent als gemotiveerd is.

Sommige bedrijfseigenaren besluiten hun bedrijf rechtstreeks te verkopen en stellen een tussenpersoon voor bedrijfsoverdracht aan om potentiële kopers te vinden.

Naast deze ‘klassieke’ gevallen van rechtstreekse verkoop, zijn er veel complexere situaties waarin het bedrijf niet in een optimale positie verkeert om verkocht te worden, of waarin de eigenaren overwegen om het bedrijf in de loop der tijd of in verschillende fasen te verkopen.

Het doel van deze bijdrage is om een aantal van dergelijke situaties te illustreren die al door PROFINPAR zijn geïmplementeerd. Deze cases zijn geïnspireerd op praktijksituaties en dus gebaseerd op ervaring. Het creëren van vermogenswaarde voor MKB-aandeelhouders is een onderwerp dat vaak wordt verwaarloosd.

Ontdek onze gedachten over dit onderwerp in een notitie die de criteria en voorwaarden voor succes beschrijft.

Version complète en format PDF

Version synthétique en format Powerpoint